Τις τελευταίες δεκαετίες ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη χολή. Η χοληδόχος κύστη ένα μικρό όργανο που το σχήμα του μοιάζει με αχλάδι, βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι. Επιτελεί σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού, διασπώντας τις λιπαρές τροφές και συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία της πέψης.

Η κυριότερη αιτία των προβλημάτων που αφορούν τη χοληδόχο κύστη είναι η υπερβολική πρόσληψη λιπαρών τροφών. Η πιο συχνή πάθηση που αφορά τη χολή είναι η χολολιθίαση, δηλαδή ο σχηματισμός λίθων (πετρών). Η χολολιθίαση εκδηλώνεται πιο συχνά στις γυναίκες και σε όσους ανήκουν στην κατηγορία των παχύσαρκων.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Σε κάποιους ανθρώπους η χολολιθίαση είναι εντελώς ασυμπτωματική και ανακαλύπτεται τυχαία μετά από απεικονιστικό έλεγχο για άλλες παθολογικές καταστάσεις. Αντίθετα σε κάποιους άλλους προκαλεί ενοχλήσεις, όπως πόνο στη δεξιά κοιλιακή κοιλότητα, αίσθημα δυσπεψίας, τάση για εμετό, σκουρόχρωμα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, επίμονη διάρροια κτλ.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Στην περίπτωση που εκδηλώσετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν και διαγνωσθείτε με πέτρες στη χολή δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν επηρεάζει τον οργανισμό, απλώς χρειάζεται περίπου έναν μήνα για να προσαρμοστεί στη καινούρια κατάσταση.

Η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά και έχει σύντομη διάρκεια. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άψογο λόγω του ελάχιστου μήκους των τομών. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιος, η επάνοδος στην εργασία και γενικότερα στις καθημερινές δραστηριότητες πραγματοποιείται μετά από λίγες ημέρες ενώ ο κίνδυνος να προκύψουν επιπλοκές είναι σχεδόν ανύπαρκτος.