Ποιες είναι οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Το 80% των ψηλαφητών ογκιδίων που ανευρίσκονται τυχαία στον μαστό αφορά καλοήθεις όγκους.

  • Ινοαδένωμα:συχνότερο μόρφωμα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, διαστάσεων 1-3 εκ., ανώδυνο, κινητό, συμπαγές, ομαλό και ελαστικής σύστασης. Θα πρέπει να αφαιρείται ειδικά εάν παρατηρηθεί αύξηση των διαστάσεών του.
  • Κύστες:μορφώματα του μαστού που περιέχουν υγρό. Έχουν ομαλή υφή και συνήθως είναι κινητές και επώδυνες. Εμφανίζονται σε νεαρές γυναίκες (20-30 ετών). Στη δημιουργία τους συμβάλλουν οι ορμόνες και για αυτό το λόγο συνήθως εξαφανίζονται στην εμμηνόπαυση. Η παρακέντηση και αφαίρεση του περιεχομένου τους με υπερηχογραφική καθοδήγηση αποτελεί την μέθοδο εκλογής ενώ χειρουργική αφαίρεση θα πρέπει να γίνεται σε ύποπτα μαστογραφικά ευρήματα στο τοίχωμά τους ή σε αιματηρό περιεχόμενο κατά την παρακέντηση της κύστης ή σε υπολειπόμενη μάζα μετά την πλήρη κένωσή της.
  • Ινοκυστική μαστοπάθεια:είναι το πιο συχνό αίτιο ψηλαφητών ογκιδίων σε γυναίκες ηλικίας 35-50 ετών. Συχνά εκδηλώνεται με άλγος, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις είναι πάρα πολύ έντονο, καθώς και με έκκριση από τη θηλή. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η καθυστερημένη έναρξη εμμήνου ρύσεως, η ΛΗΨΗ αντισυλληπτικών δισκίων, κ.α.
  • Θηλώματα γαλακτοφόρων πόρων:πρόκειται για μικρά θηλώματα τα οποία παρουσιάζονται στο εσωτερικό των γαλακτοφόρων πόρων κοντά στην θηλή. Συνήθως εκδηλώνονται σε γυναίκες 40 έως 50 ετών και μπορεί να παρουσιάζουν επίσης αποβολή αίματος από την θηλή .

 

Πρόσφατα άρθρα