Παθήσεις του μαστού – Απαραίτητη η σωστή και έγκαιρη διάγνωσή τους
Καταλληλότερος ιατρός για την εξέταση του μαστού και την σωστή αντιμετώπιση των παθήσεών του είναι ο Γενικός Χειρουργός και όχι ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, όπως παρεξηγημένα τείνει να επικρατήσει, παρά το γεγονός πως ο μαστός είναι το σύμβολο της θηλυκότητας και της μητρότητας.
Ο μαστός στην ενήλικη γυναίκα εκτείνεται από την 2η μέχρι την 6η πλευρά και από το στέρνο έως την πρόσθια μασχαλιαία γραμμή και αποτελείται από ένα σύμπλεγμα λοβιδίων και πόρων (μαζικός αδένας), περιβαλλόμενο από ινώδη και λιπώδη στοιχεία.
Η πλειοψηφία των παθήσεων του μαστού γίνεται αντιληπτή από την ίδια την ασθενή με την αυτοεξέταση των μαστών που πρέπει να γίνεται κάθε μήνα, 8 με 10 ημέρες μετά το τέλος του “κύκλου”, καθώς τότε οι μαστοί είναι πιο μαλακοί και λιγότερο ευαίσθητοι. Όσον αφορά μη ψηλαφητά μορφώματα, είτε λόγω διαστάσεων (< 1 εκ.) είτε λόγω εντοπισμού στο βάθος του μαστού, απαιτείται ψηφιακή μαστογραφία συνδυαζόμενη με υπερηχογράφημα μαστών.
Με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, στις μη συμπτωματικές γυναίκες απαιτείται να γίνεται μαστογραφία αναφοράς μεταξύ 35-39 ετών, κάθε 2 χρόνια μεταξύ 40 και 50 ετών και κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών. Στην περίπτωση που οι ανωτέρω απεικονιστικές μέθοδοι δεν προσφέρουν σαφή εικόνα στην προσέγγιση μη ψηλαφητών μορφωμάτων, θα πρέπει να διενεργείται μαγνητική τομογραφία μαστών που αποτελεί την εξέταση εκλογής.