Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση. Εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και ειδικά στον ανδρικό. Πρόκειται για φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα, στο ύψος του ιερού οστού.

Σε τι οφείλεται η κύστη κόκκυγος;

Παράγοντες που σχετίζονται με την κύστη κόκκυγος είναι

  • η διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα
  • η μηχανική τριβή
  • το παρατεταμένο κάθισμα

αλλά και παράγοντες που σε συνδυασμό με τις ορμόνες προκαλούν φλεγμονή και δημιουργία της κύστης. Να σημειώσουμε πως η κύστη μπορεί να υπάρχει και να παραμένει για χρόνια, χωρίς να προκαλεί κάποια ιδιαίτερη ενόχληση.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Τα συμπτώματα συχνά διαφέρουν. Μπορεί δηλαδή να είναι ένα απλό μικρό εξόγκωμα σαν ‘’φούσκα’’, αλλά θα μπορούσε να δίνει την εικόνα μεγάλης φλεγμονώδους μάζας που προκαλεί πόνο.

Επίσης στην περιοχή της φλεγμονής μπορεί να παρατηρηθεί υγρό (διαυγές, θολό ή με αίμα), ενώ κατά το στάδιο της φλεγμονής η περιοχή γίνεται ερυθρότερη, διογκωμένη και σκληρή, βγάζοντας πύον με άσχημη οσμή. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να παρουσιαστεί πυρετός ή/και ναυτία.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κύστη κόκκυγος;

Η αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος καθορίζεται κυρίως από την συμπτωματολογία. Οριστική λύση δίνεται χειρουργικά. Σε πρώιμο στάδιο, εκδηλώνεται πόνος και ερεθισμός τοπικά, χωρίς να παρατηρείται κάποιο ψηλαφητό ογκίδιο. Συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή και πλύσιμο της περιοχής με ζεστό νερό. Αυτό μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να λύσει το πρόβλημα, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να υποτροπιάσει ή να επανεμφανιστεί.

Εάν με ψηλάφηση εντοπίζεται όγκος, τότε κρίνεται αναγκαία η χειρουργική αφαίρεσή του, γιατί αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να παρουσιάσει απόστημα. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: η ανοικτή, η κλειστή και η ημίκλειστη. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό.

Στη σύγχρονη χειρουργική,  χρησιμοποιούνται πολύ συχνά εξειδικευμένες μορφές ενέργειας, όπως Laser ή RF (ραδιοσυχνότητα), για λιγότερη απώλεια αίματος, ταχύτερη επούλωση και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.

Πρόσφατα άρθρα