Ο θυρεοειδής είναι ένας πολύ σημαντικός αδένας του σώματος μας . Ευρίσκεται στον λαιμό πάνω από την τραχεία και αμέσως κάτω από τον λάρυγγα Η ονομασία θυρεοειδής δόθηκε εξαιτίας του σχήματός του, που μοιάζει με θυρεό. Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί και διαχειρίζεται με ακρίβεια σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως το να ρυθμίζει τις καύσεις μας, στην ανάπτυξη, στο μεταβολισμό και έμμεσα στην ψυχική μας υγεία και ισορροπία. Επιτελεί τις βασικές βιολογικές του δράσεις μέσω των ορμονών που παράγει της Τ3 και της Τ4 οι οποίες με το αίμα καταλήγουν σε όλους τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος. Για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών απαραίτητο στοιχείο είναι το ιώδιο. Με τον όρο βρογχοκήλη ονομάζεται κάθε καλοήθης διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα ανεξαρτήτως αιτιολογίας. Το συχνότερο αίτιο βρογχοκήλης ήταν παλαιότερα η διατροφική έλλειψη ιωδίου, αλλά σήμερα που χρησιμοποιείται ευρέως το ιωδιούχο αλάτι, οι βρογχοκήλες οφείλονται συνήθως στην υπέρ- η υπολειτουργία του θυρεοειδούς, ή σε όζους που δημιουργούνται μέσα στον αδένα (πολυοζώδης βρογχοκήλη). Η βρογχοκήλη εκδηλώνεται συνήθως με εμφανή διόγκωση στην βάση του τραχήλου, αίσθημα “σφιξίματος” στο λαιμό, βήχα, βραχνάδα ή δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή.
Τα αίτια εμφάνισης βρογχοκήλης είναι τα ακόλουθα:
1) Ιωδοπενία.
2) Ανάπτυξη πολλαπλών όζων μέσα στο θυρεοειδή (πολυοζώδης βρογχοκήλη)
3) Θυρεοειδίτις: φλεγμονή του θυρεοειδούς με πόνο και διόγκωση.
4) Νόσος Graves (αυτοάνοση νόσος): αντισώματα παράγονται ενάντια στον θυρεοειδή ο οποίος διογκώνεται και παράγει αυξημένες ποσότητες ορμονών.
5) Νόσος Hashimoto (αυτοάνοση νόσος): αντισώματα καταστρέφουν τον θυρεοειδή με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή ορμονών και ο θυρεοειδής να διογκώνεται αντιρροπιστικά.
Η διάγνωσή τους γίνεται με τις ακόλουθες εξετάσεις:
- Μέτρηση θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4, TSH) και καλσιτονίνης (CT)
- Μέτρηση αντισωμάτων θυρεοειδούς (anti-TPO, anti-TG)
- Μέτηση καρκινικών δεικτών (CEA, TG)
- Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς (αναδεικνύει το μέγεθος του αδένα, κατά πόσο υπάρχουν όζοι μέσα σ” αυτόν, καθώς και τις διαστάσεις τους)
- Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς (αναδεικνύει τις περιοχές τους θυρεοειδούς που έχουν αυξημένη ή ελαττωμένη δραστηριότητα, «θερμές» και «ψυχρές» περιοχές ή όζοι, αντίστοιχα)
- Παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA)
- Αξονική τομογραφία τραχήλου