Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πάθηση που παρουσιάζει επιδείνωση την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους, στις υψηλές θερμοκρασίες και στην αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες.

  • Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα την δημιουργία οιδήματος και ερεθισμού. Γι΄ αυτό και τα άτομα με προδιάθεση αιμορροϊδοπάθειας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα το καλοκαίρι.
  • Παράλληλα τυχόν αλλαγές στην διατροφή, όπως αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών, μπορεί να επηρεάσουν την φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα μπορεί να επιδεινώσουν την φλεγμονή, προκαλώντας ταυτόχρονα τραυματισμό ή αιμορραγία στην ορθοπρωκτική περιοχή.

Μπορούμε να προλάβουμε την υποτροπή των αιμορροΐδων;

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί βασική παράμετρο για την πρόληψη των αιμορροΐδων το καλοκαίρι. Ακόμη και μικρές αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά.

  1. 30 λεπτά άσκησης καθημερινά (αερόβια) συμβάλλουν στην κινητικότητα του εντέρου και μπορούν να προλάβουν την δυσκοιλιότητα
  2. Αποφυγή ή περιορισμός κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν αγγειοδιασταλτικές ουσίες, όπως καυτερές πιπεριές, σοκολάτα, υπερβολικό αλάτι, μπαχαρικά, κόκκινο κρασί
  3. Αποφυγή άρσης βάρους γιατί ασκείται επιπλέον πίεση στην περιοχή με αποτέλεσμα την επιδείνωση της φλεγμονής.

Ποια η θεραπεία των αιμορροΐδων;

Παρότι ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας μπορεί να προληφθούν ή να αμβλυνθούν, πολλές φορές το πρόβλημα δεν λύνεται οριστικά. Η θεραπεία των αιμορροΐδων γίνεται ακολουθώντας μια από τις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους και παρότι παλαιότερα μια τέτοια επέμβαση ήταν σχεδόν απαγορευτική, σήμερα χάρη στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια όλο τον χρόνο. Η αιμορροϊδεκτομή με LASER εγγυάται την πλήρη αφαίρεση των αιμορροϊδικών όζων και απαιτεί νοσηλεία του ασθενή μόνο για ένα 24ωρο.