Οι αιμορροΐδες αποτελούν μια από τις συχνότερες παθήσεις του πρωκτού, γίνονται συχνότερες με την πάροδο της ηλικίας και προσβάλλουν εξίσου και τα δύο φύλα. Διακρίνονται σε εσωτερικές, προερχόμενες από το έσω αιμορροϊδικό πλέγμα (προβάλλουν άνωθεν της οδοντωτής γραμμής, καλύπτονται από βλεννογόνο και διακρίνονται σε 4 βαθμούς) και εξωτερικές, προερχόμενες από το έξω αιμορροϊδικό πλέγμα που προβάλλουν κάτω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από δέρμα. Η πρόκληση των αιμορροΐδων μπορεί να είναι αποτέλεσμα δυσκοιλιότητας, βαρείας χειρωνακτικής εργασίας, υπερτροφία του προστάτη, κυήσεων, χρόνιου βήχα, καθιστικής ζωής, πυλαίας υπέρτασης και κληρονομικής προδιάθεσης.

Ανάλογα με το μέγεθος και τον βαθμό προπτώσεως, οι εσωτερικές αιμορροΐδες διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς:

  • Πρώτου βαθμού: διατηρούνται στη φυσιολογική τους θέση, διακρίνονται μόνο κατά την πρωκτοσκόπηση. Μοναδικό σύμπτωμα η αιμορραγία.
  • Δευτέρου βαθμού:προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο κατά την αφόδευση και ανατάσσονται μόνες τους μετά αυτόματα. Συνυπάρχει αιμορραγία, περιπρωκτική δυσφορία, κνησμός και βλεννώδης εκροή.
  • Τρίτου βαθμού: προπίπτουν κατά την αφόδευση αλλά ανατάσσονται με χειρισμούς από τον ασθενή. Πέρα από τα συμπτώματα αυτών του δευτέρου βαθμού, είναι ψηλαφητά και περιπρωκτικά οζίδια.
  • Τετάρτου βαθμού:βρίσκονται μόνιμα σε πρόπτωση και δεν ανατάσσονται ποτέ. Συνυπάρχει και περιπρωκτικό άλγος.

Πρόσφατα άρθρα