Κήλες

κήλες-κήλη-κηλη-khles-xeirourgos-iatreio-pathiseis-epemvasi-vari-karaiskos-laparoskopisi-giatros

Τι είναι οι Κήλες και πώς αντιμετωπίζονται;

Προτού γίνει αναφορά στον ορισμό των κηλών, τα είδη τους και τους ποικίλους τρόπους αποκατάστασής τους, να σημειωθεί ότι σκοπός αυτής της ιστοσελίδας δεν είναι η καταγραφή λεπτομερειών σχετικά με τις κήλες και η περιγραφή των βημάτων που ακολουθούνται όσον αφορά στην πλαστική αποκατάστασή τους, κουράζοντας τον επισκέπτη – αναγνώστη με δυσνόητες χειρουργικές έννοιες, αλλά μια γρήγορη και κατανοητή ενημέρωση – προσέγγιση, αφού οι κήλες αποτελούν μια από τις συνηθέστερες παθήσεις της Γενικής Χειρουργικής. Με τον όρο “κήλη” εννοούμε κάθε πρόπτωση και προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου ή μέρος αυτού, μέσω ενός φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου. Δημιουργούνται με την πάροδο των ετών (λόγω ελαττωμένης σύνθεσης κολλαγόνου – εξασθένηση των ιστών), λόγω χρόνιων καταστάσεων που αυξάνουν την πίεση στην κοιλιά, όπως η παχυσαρκία, ο βήχας, η δυσκοιλιότητα, οι πολλαπλές κυήσεις, η βαρεία χειρωνακτική εργασία και λόγω προηγούμενων επεμβάσεων στην κοιλιά. Ανάλογα με την κλινική τους εικόνα διακρίνονται σε:

Περισσότερα

Παθήσεις του μαστού

παθήσεις-του-μαστού-breast-cancer-mastos-karkinos-pathiseis-iatrika-heirourgos-iatreio-vari-karaiskos-athina

Παθήσεις του μαστού – Απαραίτητη η σωστή και έγκαιρη διάγνωσή τους

Καταλληλότερος ιατρός για την εξέταση του μαστού και την σωστή αντιμετώπιση των παθήσεών του είναι ο Γενικός Χειρουργός και όχι ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, όπως παρεξηγημένα τείνει να επικρατήσει, παρά το γεγονός πως ο μαστός είναι το σύμβολο της θηλυκότητας και της μητρότητας.

Ο μαστός στην ενήλικη γυναίκα εκτείνεται από την 2η μέχρι την 6η πλευρά και από το στέρνο έως την πρόσθια μασχαλιαία γραμμή και αποτελείται από ένα σύμπλεγμα λοβιδίων και πόρων (μαζικός αδένας), περιβαλλόμενο από ινώδη και λιπώδη στοιχεία.

Περισσότερα

Χολολιθίαση

Χολολιθίαση-Χολοκυστεκτομή-Πέτρες-Χολή-Χολόλιθοι-holokystektomi-hololithiasi-xeirourgos-iatreio-pathiseis-epemvasi-vari-karaiskos-laparoskopisi-karaiskos-iatros-athina-giatros

Τι είναι η Χολολιθίαση;

Με τον όρο χολολιθίαση ή στην καθομιλουμένη “πέτρες στη χολή”, εννοούμε την παρουσία λίθων στην χοληδόχο κύστη. Αποτελεί μια εξαιρετικά συχνή πάθηση, με τη συχνότητά της στον γενικό πληθυσμό να αγγίζει το 10%. Η Χολολιθίαση είναι 2-3 φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες και παρατηρείται κυρίως σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Η χολή παράγεται και εκκρίνεται από τα ηπατοκύτταρα και αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη. Από εκεί, μετά από κάθε γεύμα διά του κυστικού πόρου, διοχετεύεται στο λεπτό έντερο και συμβάλλει στη διάσπαση και πέψη των τροφών. Προδιαθεσικοί παράγοντες ανάπτυξης χολολιθίασης αποτελούν το φύλο, με τις γυναίκες να έχουν 2 με 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν χολολιθίαση, η παχυσαρκία και κυρίως η απότομη απώλεια βάρους, η κύηση, η αυξημένη τιμή τριγλυκεριδίων στο αίμα και διάφορα φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά.

Περισσότερα

Δερματολογικές Παθήσεις

δερματολογικές-παθήσεις-δέρμα-skin-pathiseis-dermatos-pathiseis-iatrika-heirourgos-iatreio-spiloi-sarkoma-kataklisi-oules-karaiskos-giatros-vari-athina

Δερματολογικές Παθήσεις; Ποιες είναι;

Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και εκτός από το γεγονός ότι καλύπτει ζωτικά όργανα και τα προστατεύει από το εξωτερικό περιβάλλον, παρουσιάζει ορισμένες φυσικές ιδιότητες και φυσιολογικές λειτουργίες.  Η διάγνωση των παθήσεων του δέρματος και του υποδορίου ιστού συνήθως είναι πρώιμη, καθώς αυτές αφορούν την επιφάνεια του σώματος και γίνονται εύκολα αντιληπτές από τον ίδιο τον ασθενή. Οι λόγοι χειρουργικής εξαίρεσης αυτών των παθήσεων μπορεί να είναι καθαρά αισθητικοί: (σπίλοι, κύστες, αιμαγγειώματα, χηλοειδή, δύσμορφες ουλές, λιπώματα, κλπ) ή απόλυτα ιατρικοί (δερματικές κακοήθειες, μελάνωμα, σάρκωμα, κατακλίσεις, κλπ). Παρακάτω διαβάστε για τις πιο συχνές δερματολογικές παθήσεις.

Περισσότερα

Κύστη Κόκκυγος

κύστη-κόκκυγος-kysti-kokkygos-ioannis-karaiskos-genikos-xeiourgos-heirourgos-athina-vari

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Πού οφείλεται;

Και πώς αντιμετωπίζεται;

Η κύστη κόκκυγος είναι μία χρόνια φλεγμονή και συχνή πάθηση στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Δημιουργείται, συνήθως, από την είσοδο τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή. Είναι περισσότερο συχνή στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Παράλληλα, παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα.

Περισσότερα

Θυρεοειδής Αδένας

θυρεοειδής-αδένας-υπερθυρεοειδισμός-υποθυρεοειδισμός-thireoeidis-adenas-xeirourgos-iatreio-pathiseis-epemvasi-vari-karaiskos-laparoskopisi-giatros-athina-vroghokylh

Ο θυρεοειδής είναι ένας πολύ σημαντικός αδένας του σώματος μας . Ευρίσκεται στον λαιμό πάνω από την τραχεία και αμέσως κάτω από τον λάρυγγα Η ονομασία θυρεοειδής δόθηκε εξαιτίας του σχήματός του, που μοιάζει με θυρεό.  Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί και διαχειρίζεται με ακρίβεια σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως το να ρυθμίζει τις καύσεις μας, στην ανάπτυξη, στο μεταβολισμό και έμμεσα στην ψυχική μας υγεία και ισορροπία. Επιτελεί τις βασικές βιολογικές του δράσεις μέσω των ορμονών που παράγει της Τ3 και της Τ4  οι οποίες με το αίμα καταλήγουν σε όλους  τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος. Για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών απαραίτητο στοιχείο είναι το ιώδιο. Με τον όρο βρογχοκήλη ονομάζεται κάθε καλοήθης διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα ανεξαρτήτως αιτιολογίας. Το συχνότερο αίτιο βρογχοκήλης ήταν παλαιότερα η διατροφική έλλειψη ιωδίου, αλλά σήμερα που χρησιμοποιείται ευρέως το ιωδιούχο αλάτι, οι βρογχοκήλες οφείλονται συνήθως στην υπέρ- η υπολειτουργία του θυρεοειδούς, ή σε όζους που δημιουργούνται μέσα στον αδένα (πολυοζώδης βρογχοκήλη). Η βρογχοκήλη εκδηλώνεται συνήθως με εμφανή διόγκωση στην βάση του τραχήλου, αίσθημα “σφιξίματος” στο λαιμό, βήχα, βραχνάδα ή δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή.

Περισσότερα

Αιμορροΐδες

αιμορροΐδες,αιμορροϊδοπάθεια,aimorroeides-xeirourgos-iatreio-pathiseis-epemvasi-vari-karaiskos-laparoskopisi-giatros

Αιμορροΐδες: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μια από τις συχνότερες παθήσεις του πρωκτού, γίνονται συχνότερες με την πάροδο της ηλικίας και προσβάλλουν εξίσου και τα δύο φύλα. Διακρίνονται σε εσωτερικές, προερχόμενες από το έσω αιμορροϊδικό πλέγμα (προβάλλουν άνωθεν της οδοντωτής γραμμής, καλύπτονται από βλεννογόνο και διακρίνονται σε 4 βαθμούς) και εξωτερικές, προερχόμενες από το έξω αιμορροϊδικό πλέγμα που προβάλλουν κάτω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από δέρμα. Η πρόκληση των αιμορροΐδων μπορεί να είναι αποτέλεσμα δυσκοιλιότητας, βαρείας χειρωνακτικής εργασίας, υπερτροφία του προστάτη, κυήσεων, χρόνιου βήχα, καθιστικής ζωής, πυλαίας υπέρτασης και κληρονομικής προδιάθεσης.

Περισσότερα

Ραγάδα δακτυλίου

ραγάδα-δακτυλίου-πόνος-ragada-ponos-giatros-karaiskos-vari-athina-xeirourgos-epemvasi-iatros

Τι είναι η ραγάδα δακτυλίου και πώς αντιμετωπίζεται;

Η ραγάδα δακτυλίου είναι μια επιμήκης, επώδυνη σχισμή του πρωκτικού σωλήνα που εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή μέχρι τον δακτύλιο, εμφανίζεται εξίσου συχνά στους άνδρες και τις γυναίκες και συνήθως είναι μονήρης. Αντίθετα, εντόπιση πολλαπλών ραγάδων σε διάφορα σημεία του δακτυλίου υποδηλώνει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα (δευτεροπαθείς ραγάδες). Διακρίνεται σε οξεία και χρονία ραγάδα.

Περισσότερα